Премиерът Бойко Борисов се срещна  с пратеника на Република Северна

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна  с пратеника на Република Северна
Коментари Харесай

Борисов към Бучковски: трябва да намерим компромис

Премиерът Бойко Борисов се срещна  с пратеника на Република Северна Македония Владо Бучковски преди отпътуването си за присъединяване в Европейския съвет в Брюксел. Там той ще беседва настрана и с Ангела Меркел. Срещата се е състояла на държавния ВИП-а преди заминаването на българската делегация, посочи БГНЕС. По време на диалога си с Бучковски Борисов е призовал за намиране на рационален компромис сред двете страни. 

„ Винаги съм смятал, че на масата на договарянията може да се намерят решения. Сегашните и идващите генерации няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде вероятност “, е декларирал на срещата Борисов, представен от държавната пресслужба. Според Борисов е необходим прагматичен, прям и доброжелателен метод, както и предприемане на съответни дейности, по този начин ще да бъдат решени отворените въпроси сред двете съседки. " За връзките на взаимно доверие е значимо връщането към прецизно и необратимо осъществяване на всички поети задължения в Договора за другарство, добросъседство и съгрудничество, подписан през 2017 година ", е изтъкнал Борисов. Той още веднъж е припомнил ситуацията от България старания за привличането на поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. 

Срещата сред Борисов и някогашния министър председател Владо Бучковски, избран за специфичен делегат по тематиката, се състоя ден след извършени диалози в българското външно министерство. " В основата на нашата позиция стои несъблюдение на Договора от 2017 година От година и половина сигнализираме нашите съседи за това. Те са няколко неща. Блокирането и политизирането на работата на комисията по исторически и просветителни въпроси, административни спънки пред българския бизнес, неофициална поддръжка за лица и организации с искания за македонско малцинство в България, липса на развиване, значително закъснение на Коридор 8 ", разяснява след срещата външният министър Екатерина Захариева. След срещата Бучковски посочи, че работата му ще бъде по-скоро обвързвана с осъществяването на договоро, в сравнение с с исторически въпроси. Бучковски отхвърли изрично изказванията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че договаря в София за " разпарчетосването " на Северна Македония. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР